Stort intresse för Livet på neo!
Den 14 november, i samband med Världsprematurdagen, släpptes boken Livet på neo – berättelser om små och stora kämpar. Responsen har varit över förväntan och flera medier har uppmärksammat boken.
I BTJ-häftet nr 3, 2020, skriver Carola Forslund: “Denna läsvärda bok om små och stora kämpar kan ge föräldrar, anhöriga, vårdpersonal och allmänhet en ökad kunskap om neonatalvården i Sverige, samtidigt som den skänker neofamiljer en känsla av igenkänning, gemenskap och framtidshopp. Den är lättläst men svår att glömma”.
Arbetet med boken har varit en omvälvande resa som pågått i fyra år, berättar författarna.
– Även om vi visste att det fanns ett behov av en bok som denna, så är det väldigt glädjande att se hur boken tas emot av både föräldrar, neovården och medierna, säger bokens författare Johanna Darnéus.
– Nu hoppas vi att boken ska få så stor spridning som möjligt och att den ska bidra med både kunskap, trygghet och hopp för de familjer och anhöriga där ett barn föds för tidigt eller med sjukdom, säger Anna Bank, medförfattare och fotograf.
PRESSLÄNKAR
Läs artikel om Livet på neo i Expressen
Intervju med författarna i P4 Malmöhus
FAKTA OM BOKEN
I reportageboken Livet på neo – berättelser om små och stora kämpar (EklundhPaglert, 2019) skildras nio familjer vars barn har börjat sina liv på neonatalavdelningar.
Genom intervjuer med personal från neonatal, läkare och psykolog skildrar boken neonatologins framväxt och utveckling ur olika perspektiv – då, nu och i framtiden.
Boken tar även upp den senaste forskningen som visar att Sverige har en neonatalvård i världsklass.
Boken är ett samarbete mellan journalisten Johanna Darnéus, fotografen Anna Bank och förläggaren Henrik Eklundh Paglert, som alla började sin resa som föräldrar på en neonatalavdelning.
Fem procent av bokens vinst går till Lilla barnets fond, en ideell organisation som samlar in pengar till medicinsk forskning om sjukdomar hos svårt sjuka nyfödda barn.
UR FÖRORDET
”Boken kommer att ha stor betydelse för nyblivna och/eller tidigare föräldrar till barn på neonatalavdelningar. Den kan även användas i utbildningssyfte och i den fortsatta, viktiga dialogen mellan familjer och vårdprofession kring hur ’Livet på neo’ ytterligare kan förbättras för både små och stora kämpar.”
/ Berlith Persson, avdelningschef 1975–1998 på prematuravdelningen, barn- och ungdomsmedicinska kliniken i Helsingborg.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.